Sunday 20 October 2013

First National Routesetting Course

Pro krátké shrnutí si pomohu citací ze stránek horosvazu: Ve dnech 15. - 18. 10. 2013 se v Písku uskutečnil kurz pro stavěče lezeckých cest, po jehož absolvování získali účastníci národní stavěčské licence. Pod vedením držitele nejvyšší mezinárodní licence IFSC Jana Zbranka (International Chief Route Setter IFSC) byli účastníci proškoleni o zásadách a principech stavění cest a boulderů pro mládež i dospělé, věkových specifikách, bezpečnosti, pravidlech, práci v týmu, současných trendech ve stavění cest a dalších aspektech stavění cest jak pro soutěže, tak pro tréninkové a komerční účely.
Tolik obecně:). Po úspěšném absolvování kurzu jsme se s Olinem (mezi jinými: Tomáš Doubravský, David Kozel, Roman Kučera, Vít Lachman, Viktor Pařízek, Vojtěch Vrzba) stali držiteli národních licencí a to pro pozici Hlavní stavěč ČHS. Jedním z hlavních témat kurzu byla debata o určitém sjednocení standardů, které by závodní, ale v důsledku i tréninkové cesty na komerčních stěnách, měly obsahovat. Měly by lépe připravit závodníky na účast např. v evropském či světovém poháru. Zároveň by umožňovaly lépe se na takovýto styl cest připravovat a vést trénink tímto směrem. Tato debata nebyla nikterak striktní a jejím výsledkem rozhodně nebude stavění "stejných" cest nebo boulderů, ale spíše snaha se zaměřit např. na konkrétní svalové partie, které jsou v českém kontextu trochu podceňované, či snaha sledovat trendy EP a SP.

Z našeho pohledu to byl obohacující týden - nejen z hlediska nabytých znalostí, ale také z důvodu předání si pozitivní energie mezi lidmi, pro které je stavění důležité a prohloubení kontaktů mezi nimi. Za možnost konání a účastnění se tohoto kurzu bych rád poděkoval, jak Honzovi Zbrankovi, který nám předával svoje zkušenosti ze světových pohárů, tak Tomášovi Binterovi, který tento kurz zajistil, tak celému ČHS, že této myšlence vyšla vstříc a zrealizovala ji.
Praktická část kurzu probíhala stavěním cest na mládežnické MČR. Cesty, které jsme v týmu pod vedením Honzy tvořili, se pohybovaly v rozmezí 6+ až 10-. Součástí kurzu byla i stavba boulderů pro ty, kteří nepostoupili do finále MČR.

Vracel jsem se z tohoto kurzu v sobotu večer sice unavený, ale s radostí a namotivovaný do dalšího stavění - takže za mě díky.

New licensed Route Setters:)

No comments:

Post a Comment